ACORDUL CU FMI. Ce s-a ales din promisiunea guvernului de a reduce arieratele cu 85%. GARANȚIILE ministrului de Finanțe

ACORDUL CU FMI. Ce s-a ales din promisiunea guvernului de a reduce arieratele cu 85%. GARANȚIILE ministrului de Finanțe
Publicat: 17/05/2013, 19:34
Actualizat: 29/07/2014, 20:32

România a reușit să reducă arieratele cu doar 50 de milioane de euro, deși se angajase în fața FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene ca suma să fie de 13,5 ori mai mare. Cu toate acestea, ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, garantează că Acordul cu Fondul va continua și că scrisoarea de intenție a țării noastre va trece cu succes prin boardul din iunie.

În luna ianuarie, Guvernul s-a angajat în fața FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene să reducă nivelul arieratelor locale cu 85%, adică cu aproximativ 680 milioane lei. „Nu intrăm în boardul FMI dacă nu reducem nivelul arieratelor locale cum ne-am angajat”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat de gândul care este nivelul arieratelor locale la sfârșitul lunii aprilie, ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu a declarat că acestea erau de 750 milioane de lei, în condițiile în care la finalul lunii decembrie erau estimate la 800 milioane de lei.

„Garantez că scrisoarea de intenție va intra în boardul FMI și se va încheia în bune condiții”, a declarat ministrul Daniel Chițoiu, întrebat dacă garantează că România își va îndeplini ținta stabilită cu FMI, BM și CE în privința reducerii nivelului arieratelor locale.

Angajamentul luat în fața FMI

În luna ianuarie, pe baza estimărilor făcute de ministrul delegat pentru Buget și ministrul de Finanțe, Guvernul s-a angajat în fața FMI, a Băncii Mondiale și a Comsiei Europene, să reducă nivelul arieratelor cu 85%. Astfel de la 800 de milioane lei la finele lui 2012, la sfârșitul lunii martie, ținta de atins pentru arieratele locale era de 120 milioane, adică o scădere de 680 milioane lei.

Cu toate acestea, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a recunoscut că la sfârșitul lunii ianuarie, în loc să scadă, arieratele locale au crescut la 1,18 miliarde lei.

Guvernul a intervenit rapid după ce gândul a dezvăluit nemulțumirile existente la nivelul președinților de Consilii Județeni și primari care s-au revoltat împotriva măsurilor propuse de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, de reducere a arieratelor locale.

Arieratele șterse din pix prin Ordonanță de Urgență

În luna martie, printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul a decis ca autoritățile locale pot contracta împrumuturi de la Trezorerie, cu termen de rambursare în cinci ani.

Totodată, Guvernul a redefinit arieratele prin această OUG, în această categorie intrând doar datoriile care s-au făcut, dar pentru care a existat o sursă de finanțare prevăzută în buget. Premierul Victor Ponta a recunoscut pentru gândul că arieratele care nu au avut sursă de finanțare nu vor fi raportate la FMI.

Ministrul Daniel Chițoiu a declarat joi că la finalul lunii aprilie, după un audit realizat de Ministerul de Finanțe la autoritățile locale, s-a constatat că arierate în cuantum de 350 milioane de lei au fost făcute fără a avea sursă de finanțare prevăzută în buget.

Astfel, din cei 750 de milioane de lei raportați de Chițoiu se scad cele 350 milioane de lei, după modificarea legii de către Guvern.

„Aproximativ 350 milioane lei de reprezintă arierate care nu au avut sursă de finanțare prevăzută în buget și se regăsesc în acest stoc de arierate de 750 milioane lei”, a precizat ministrul Chițoiu.

„Lucrările făcute fără sursă de finanțare nu sunt arierate, am discutat cu cei de la FMI”, a spus premierul. El a adăugat că acum nu mai vine „zâna să dea banii pentru aceste lucrări”, aluzie la fostul ministru Elena Udrea.

Întrebat dacă FMI și Comisia Europeană au acceptat această redefinire a arieratelor, premierul Ponta a răspuns: „i-am informat, altfel nu adoptam ordonanța în forma aceasta”.

Strategia Guvernului pentru următoarele două săptămâni

„Noi avem o țintă asumată cu organismele financiare internaționale să îndeplinim până la sfârșitul lunii mai când raportăm către aceste instituții financiare toate măsurile asumate prin acordul cu aceste instituții și acest stoc al arieratelor ridicat la sfârșitul lunii aprilie se datorează faptului că stocul de arierate de la sfârșitul anului trecut – 2012, a crescut între timp la luna ianuarie, februarie, martie.

Sumele pe care le-am alocat de la bugetul de stat au fost până acum 680 milioane, ieri am aprobat încă 120 milioane de lei pentru achitarea arieratelor autorităților publice locale și de asemenea vom aloca o sumă echivalentă a 70 milioane lei pentru achitarea arieratelor din sistemul de sănătate publică. Noi considerăm că prin aceste măsuri și printr-un control pe care l-am dispus la nivelul autorităților publice locale, privind modul de raportare a acestor arierate, dacă se încadrează în prevederile legale, consider că ne vom îndeplini ținta, obiectivul asumat cu FMI”, susține ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu.

Cu tot ajutorul oferit de Guvern autorităților locale, nivelul arieratelor a scăzut, raportat la luna decembrie 2012, cu doar 50 milioane de lei și nu cu 680 milioane lei cum s-a convenit cu partenerii internaționali.

„Verificăm creșterea stocului de arierate de la o lună la alta să vedem dacă acele arierate raportate sunt legale, au fost angajate legal, respectiv când au fost angajate au avut prevedere bugetară, în cazul în care nu au avut prevedere bugetară, acele arierate nu sunt legale deci nu le poate plăti statul și în al doilea rând sunt programe naționale care se derulează prin autoritățile publice locale, iar arietatele la aceste programe naționale se regăsesc în acest stoc de arierate”, a spus ministrul că sunt soluțiile Guvernului pentru a reduce în următoarele săptămâni nivelul arieratelor locale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună